Minimal + tranquil seaside retreat is constructed utilizing wooden offcuts that have been meant to be discarded

Swedish agency Kolman Boye Architects lately accomplished a surprising retreat in Lillesand, Norway. The house is a fairly distinctive one because it makes use of offcut wooden that might in any other case have been swiftly discarded. Deemed the Saltviga Home, the house was constructed utilizing 12,000 items of oak wooden flooring supplies. Architects Erik Kolman and Victor Boye who’re the founders of Kolman Boye Architects obtained the concept for the house once they discovered that the Danish flooring model Dinesen had a variety of leftover supplies obtainable to be used. “In our latest tasks and in our educating and analysis, we now have come throughout Dinesen supplies as each the standard flooring and as a scrap, a leftover, an offcut from the manufacturing of made-to-measure flooring. Making and pondering with these leftovers from the manufacturing gave rise to the notion of constructing a constructing of them as a sympathetic method of utilizing and ennobling scrap supplies that might in any other case have been used as firewood. In addition to being lovely, the off-cuts are low in embodied carbon, and will supply a substitute for extra generally used and extra carbon-intensive supplies,” mentioned the agency.

Professionals:

  • Makes use of leftover offcut wooden that might in any other case have been discarded
  • The offcuts used are an eco-friendly different to extra carbon-intensive supplies
  • The strategy permits assets for use frugally and neatly

Cons:

  • The home windows on the bottom flooring are fairly expansive, and don’t present a lot privateness

Designer: Kolman Boye Architects

The venture has been nicknamed “The Home of Offcuts”. “It’s about utilizing what’s obtainable, of looking for lovely supplies with out clicking ‘order’ on a pc. Once you have a look at outdated homes, they might at all times be constructed from the most effective supplies obtainable in shut proximity,” he informed Dezeen. “We needed to discover how this pondering would possibly look in the present day,” mentioned Boye.  It’s located on a rocky website situated on the ocean’s edge and is a newly constructed single-story house unfold over 5 ranges, this was performed to reduce the impression on the panorama.

As an alternative of making use of the wooden randomly, the architect determined upon a single-layer stacking, that builds linear bands of various heights. “We tried stacking in several methods to assist us perceive how a lot materials we would want, how it could look, and the way a lot work can be concerned to chop it to measurement and deal with it,” mentioned Kolman. The number of coloration tones that have been created on account of this have been fairly visually interesting and pleasing. All the house is product of three volumes, and one of many quantity features as a “wind barrier”, and is a connective aspect for the opposite principal two buildings.

The inside of the house is spacious and welcoming, and the areas are geared up with completely different ceiling heights on the bottom flooring. The connective quantity is lined with lengthy home windows that present expansive views of the ocean. The interiors have additionally been marked with wooden, particularly Douglas fir cladding.


Posted

in

by